wtorek, 2 września 2014

Schab w sosie grzybowym

Wczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych.
Schab w sosie grzybowym


SKŁADNIKI:
5 kawałków schabu (jak na kotlety)
kilka grzybów
garść suszonych grzybów
2-3 łyżki śmietany
1 cebula
pietruszka
sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek
puree ziemniaczane
surówka z pora 


Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Na  patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut. 
W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku. 
Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki . Na samym końcu posypujemy sos pietruszką.
Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką - dla nas jest to surówka z pora i śmietany :) 

Smacznego !!!
Grzyby

3 komentarze:

  1. Padający deszcz daje nadzieje na duże zbiory grzybków już w ten weekend:) a potem same pyszności z tego wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń