wtorek, 16 września 2014

Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym


SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mielonego mięsa
garść kaszy bulgur
sos pomidorowy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
 sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk
2-3 łyżki bułki tartej do posypania

Bakłażany umyć i pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku.

Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni.


Smakują rewelacyjnie!

2 komentarze:

  1. Przepyszne połączenie smaków, idealne !!
    Wygląda cudnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) Kasza bulgur jest jedną z najzdrowszych kasz ale niestety w Polsce mało znanej

    OdpowiedzUsuń