czwartek, 2 października 2014

Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem

I znowu grzyby :D 
Mini pizzerki z grzybami, porem i boczkiem


SKŁADNIKI:
kilkanaście grzybów leśnych
1 por
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
śmietana
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella
ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól


Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu:
Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Podgotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Białą cześć pora pokroić w plastry i poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili.
Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską.





Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach do pizzy) na maxa przez ok 5-10 minut. Taki kształt pizzy jest bardzo wygodny w jedzeniu, idealny jeden kawałek:)


 Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. to ciasto to obraza slowa pizza. cista sie tak nie robi a to co pokazujesz to slodki gniot o smaku drozdzy. - jest odpowiednia ilosc maki ktora moze wchlonac odpowiednia ilosc wody. czyli na dwie srednie pizze to 400g maki wloskiej typ 00 lub TYP380 (im drobniejsza tym lepsza). rozpuszczasz 7g swiezych drozdzy we wodzie z 10g olivy z olivek i mieszasz z polowa maki, dopiero wtedy wsypujesz 12-15g soli morskiej mielonej i dodajesz reszte maki. wyrabiasz gluten przez 20-30min, formujesz kulke zawijajac pod spod, przykrywasz folia i recznikiem na 3-4h. po tym czasie kroisz na pol i nie miazdzac zawijasz pod spod formujac dwie kulki. znow pod folie na 3-4h fermentacji, taki dough wkladasz w make z obu stron i rozplaszczasz od srodka na zewnacz tylko palcami zostawiajac zewnetrzny perscien ok 1.5-2cm nie zduszonego ciasta. Po ok 8h fermentacji ciasto nie smakuje drozdzami ani nie jest slodkie. Tak sie robi ciasto na pizze, nie inaczej.

    OdpowiedzUsuń