czwartek, 2 października 2014

Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem

I znowu grzyby :D 
Mini pizzerki z grzybami, porem i boczkiem


SKŁADNIKI:
kilkanaście grzybów leśnych
1 por
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
śmietana
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella
ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól


Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu:
Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Podgotować w osolonej wodzie przez ok 20 minut. Białą cześć pora pokroić w plastry i poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili.
Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską.





Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach do pizzy) na maxa przez ok 5-10 minut. Taki kształt pizzy jest bardzo wygodny w jedzeniu, idealny jeden kawałek:)


 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz