środa, 24 września 2014

Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach

Po ostatnio monotonnej kuchni grzybowo-dyniowej zachciało mi się czegoś zielonego, czerwonego, morskiego :)
Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach 

SKŁADNIKI:
2 okrągłe cukinie
250g krewetek mrożonych
4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:)  i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez około 30 minut . Nie wyłączać piekarnika. Wyłożyć z piekarnika by ostygły.
W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory


Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.

 
Taki farsz nałożyć do wydrążonych cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut.



Wyśmienicie kolorowe i smaczne :)
Włoskie smaki

1 komentarz: