piątek, 10 stycznia 2014

Rolada wieprzowa z grzybami

Co zrobić z zamrożonym farszem grzybowym po uszkach wigilijnych?
Rolada wieprzowa z grzybami


SKŁADNIKI:
5 plastrów schabu
farsz grzybowy (grzyby, cebula pietruszka)
kasza pęczak
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, lubczyk


Umyte kotlety wieprzowe rozbić na cienkie płaty. Posolić popieprzyć i ułożyć je w taki sposób by utworzyły prostokątna płaszczyznę. 


Nałożyć farsz i zrolować. Ja takie rolady dla bezpieczeństwa zawsze owijam nitką.
Obsmażyć z każdej strony do osiągnięcia rumianego koloru. Zalać wodą i dodać ulubione przyprawy. Dusić pod przykryciem minimum 40 minut,aż mięsko będzie miękkie.


Roladę kroimy na 1-1,5 cm plastry.
Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cale danie polewamy sosikiem.


Pysznie wyszło :)

1 komentarz: