środa, 23 lipca 2014

Risotto z prawdziwkami

W weekend mieliśmy ogromne szczęście:) 
W trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P 


 SKŁADNIKI:
kilkanaście borowików
1 litr bulionu z włoszczyzny
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
400 g ryżu do risotto (np. Arborio)
80 ml białego wina
siekana natka pietruszki
tarty Parmezan
sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć na talerzyk, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa włoszczyzny  zagotować w dwóch szklankach wody wraz z solą. Zeszkloną na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu.
Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać.


Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3-4 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. 



Idealne!!!

2 komentarze: