Kolejne sezonowe danie :D
SKŁADNIKI:
300 g makaronu tagliatelle
50 g masła
250 ml śmietany 18%
1 serek topiony śmietankowy
1 cebula
mały pęczek pietruszki
sól, pieprz, oliwa
Do osolonego wrzątku wrzucić makaron i gotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. W między czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć
chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki, dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, serki topione i
doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-4 minut,
ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy i drobno
siekamy. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu dodać ugotowany
makaron i dokładnie wymieszać.
Achhhhhhhh Smacznego !!!
Uwielbiam tagiatelle, nie ma już kurek to zrobię sobie z podgrzybkami :)
OdpowiedzUsuń