czwartek, 18 lipca 2013

Drożdżowe babeczki z wiśniami

 Wakacyjne wypieki...mmmmmmmmmmmmm
 Drożdżowe babeczki z wiśniami


SKŁADNIKI:
 na 12 sztuk:  
250g mąki  
1 jajko  
50g masła  
75ml mleka  
2 łyżki cukru  
1 opakowanie cukru waniliowego+plus 2 krople aromatu waniliowego 30g drożdży
szczypta soli  
200g wakacyjnych wiśni



Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi, tak by było ciepłe.
Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk. 
Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia
Wsypać wydrylowane wiśnie (nie mam drylownicy, więc musiałam ręcznie wydłubywać pestki :) ) 



i wgnieść ją w ciasto. Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec babeczki w temperaturze 160-170oC przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Posypać cukrem pudrem.


Pysznie !!! :)

2 komentarze:

  1. pyszne, lubię drożdżówki z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne babeczki :) prosiłabym o dodanie banerka akcji lub linku w notce pod przepisem, zgodnie z zasadami... :)

    OdpowiedzUsuń