piątek, 19 lipca 2013

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowo - serowym

 Kolejne sezonowe danie :D


SKŁADNIKI:
300 g makaronu tagliatelle
50 g masła
250 ml śmietany 18%
1 serek topiony śmietankowy
1 cebula
 mały pęczek pietruszki
sól, pieprz, oliwa



Do osolonego wrzątku wrzucić makaron i gotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. W między czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć chwilę, aż cebulka się zeszkli. Dodać oczyszczone i osuszone kurki, dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, serki topione i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez jakieś 2-4 minut, ciągle mieszając, aż sos się zredukuje. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. 


Do sosu dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. 

 
Achhhhhhhh Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tagiatelle, nie ma już kurek to zrobię sobie z podgrzybkami :)

    OdpowiedzUsuń