niedziela, 7 lipca 2013

Przepisy kuchni Bałkańskiej

Z tegorocznych wakacji przywieźliśmy Gruszkową Rakije
(po jugosłowiańsku: kruškovača, крушковача/виљамовка,крушка),
 z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D



Menu:
Grillowana Nadziewana Cukinia
Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii
Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty
Bagietka z pastą truflową
Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami
Gruszkowa Rakija





Grillowana cukinia
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić łyżeczką. Połówki cukinii włożyć do gotującego się bulionu na ok. 5 minut, a następnie osączyć. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie, . Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli , smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano, odstawić do przestygnięcia.
Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 175 ° C przez 20 – 25 minut.

Bagietka z pastą truflową
Bagietkę pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem



Sałatka z cieciorki
Papryki kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy cieciorkę paprykę, a po kilku minutach pomidory z puszki. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy. Kasza nasiąknie wodą. Utrzymać na gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte, pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Ćevapčići
Cebulę drobno posiekać, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce połączyć wszystko ze zmielonym mięsem. Doprawić do smaku- na ostro.
Mięso  pozostawić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Z mięsa uformować podłużne, wąskie kotleciki (grubości cygara lub kciuka, długości ok. 5-8cm). Grillować z każdej strony do zarumienienie.

Miąższ z wydrążonych cukinii przysmażyć na patelni z dodatkiem pomidorów, czosnku i soli. Zredukować o uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wino z brzoskwiniami
Tym zajmuje się Wojtek. Pokroił brzoskwinie w ćwiartki, zalał winem, wrzucił laskę cynamonu i pozostawił w lodówce na noc.



A wszystko to popijamy gruszkowicą domowej roboty:D



Na zdrave!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz