czwartek, 25 lipca 2013

Lasagne z bobem i fasolką szparagową

Wczoraj miałam ogromną ochotę na coś mięsnego  i niezdrowego.... Więc poszliśmy na gyrosa, i o to chodziło:)
Dziś już wrócił mi zdrowy smak

Lasagne z bobem i fasolką szparagową

SKŁADNIKI:
makaron lasagne
opakowanie bobu
0,4kg żółtej fasolki szparagowej
250g pomidorków koktajlowych
1 cebula
150ml śmietany
ser typu greckiego
sos beszamelowy
ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta


Bób i fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany i obrany bób oraz pokrojoną fasolkę. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i mięte, dobrze pomieszać.


Sos beszamelowy zrobić z przepisu:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną  posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 farszu, rozkruszoną ser grecki. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio.


Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować na nich sos beszamelowy.
Piec ok 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Pod koniec posypać startym serem żółtym.


Uwaga jest gorące!!!


Smacznego :D
Makaron kreatywnie (Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

1 komentarz:

  1. przepis ukazał się : http://wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/1948805,pomysl-na-obiad-lasagne-z-bobem,id,t.html#5c94ba280af6d7d9,1,3,13

    OdpowiedzUsuń