wtorek, 30 lipca 2013

Sezonowe pierogi z kurkami

Co to było by za lato bez pierogów z kurkami?


SKŁADNIKI:
200g kurek 
200g białego sera (można użyć sera ricotta)
świeża pietruszka
1 cebula
300g mąki
łyżka oliwy
ciepła woda
sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło


Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki. 
W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje)
Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ...

W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane delikatnie oliwą z oliwek lub roztopionym masłem.

Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. U mnie pierogi zawsze w kształcie.. księżyca:)
    Tutaj zdjęcie mnie zaciekawiło, ponieważ w takim kształcie dzisiaj w TVN Style wyrabiał Michel Moran, ten Pan z MasterChefa:) Tylko z nadzieniem szpinakowym bodajże:)

    A wracając do twoich pierożków, chętnie bym takiego zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super! Narobiłaś mi ochoty na takie pierożki !

    OdpowiedzUsuń