piątek, 15 marca 2013

Lasagne bolognese

Dziś tak po prostu: Lasagne bolognese


 
SKŁADNIKI:
 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania)
500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka

  puszka pomidorów krojonych
100 g oliwy z oliwek
sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli




Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka

tarty ser
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią.




Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty lasagne układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. 



Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.




 
SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. U mnie w planach jutro też lasagne, tyle że warzywna. Ale taka jak Twoja też jest pyszna. Ba!Najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam też szpinakową z gorgonzolą... :P

    OdpowiedzUsuń