czwartek, 4 grudnia 2014

Barszcz ukraiński

Oj, chodziła za mną ta zupa :)
Barszcz ukraiński


SKŁADNIKI:
szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo)
4-5 buraków
włoszczyzna
cebula
kilka ziemniaków
natka pietruszki
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!)
śmietana- ewentualnie
sól, pieprz
szczypiorek do posypania



Jeśli używamy białej fasoli to opłukać ją, zalać  wodą, odstawić  i zostawić na klika godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.



Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). 
Do zupy ewentualnie wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać. Na koniec posypać świeżym szczypiorkiem.


Smacznego!!!
Zupa na jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz