niedziela, 14 grudnia 2014

Gulasz wołowy z knedlikami

Zawsze gdy tylko jesteśmy w Czechach kupujemy sobie knedlika do przygotowania w domku.
Do niego najlepszy jest pikantny mięsny sosik.
Gulasz wołowy z knedlikami


SKŁADNIKI:
500g mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
bulion warzywny
pikantny sos Bomba Calabrese
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona czubryca, lubczyk
dodatki:
knedliczki, cebula i ogórek kiszony, świeży tarty chrzan



Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na niewielkie kawałki.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z każdej strony. W dużym rondlu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać podsmażone mięso. Dodać bulion warzywny z lubczykiem. Przykryć garnek i dusić całość przez 60-90 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem,czubrycą i dwoma łyżkami Bomby.



Podawać z knedlikiem ugotowanym na parze w towarzystwie  cebuli pokrojonej w pióra, świeżo startego chrzanu oraz z ogórkiem kiszonym.


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Przepyszne danie :) przypomniał mi się obiadek jakiś jadłam kiedyś w Pradze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A knedelki robione czy kupne?

    OdpowiedzUsuń