poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kostka rybna ze szpinakiem w cieście francuskim

W kazdym markecie można kupić takie "gotowe danie". W sumie jeśli miałabym jakieś kupić to właśnie to.
Tym razem spróbowałam sama je zrobić
Kostka rybna z mintaja ze szpinakiem w cieście francuskim


SKŁADNIKI:
6 szt. zamrożonych kostek z mintaja
opakowanie szpinaku
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, lubczyk, bazylia, suszone pomidory, oliwa


Na początek trzeba przygotować szpinak. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i pozostałe przyprawy. Zredukować całkowicie " wodę". Dodać jajko i wymieszać.


Ciasto francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach.


Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut.
Trochę martwiłam się czy 2 kostki rybne dojdą, rozmrożą się itp. Ale po około 20 minutach było widać wyciekającą z nich wodę, która z czasem wyparowała. Udało się. Pod koniec pieczenia na około 5 minut należy włączyć termoobieg by ciasto się pięknie zarumieniło.


Smacznego!!!
Świąteczna rybka

1 komentarz:

  1. Świetny przepis! Zamiast jajka dodałem sera żółtego i też dobre wyszło :)

    OdpowiedzUsuń