Jak co roku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:)
Pierogi z karpiem milickim
2 szklanki mąki
ciepła woda wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Nadzienie:
500 g filetów z karpia (bez skóry)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
1 cebula
1 łyżka masła
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Mięso z karpia zmielić w maszynce, dodać jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek oraz przesmażoną na maśle posiekaną na małą kosteczkę cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.
Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi. Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia.
Okrasić masełkiem z pieprzem.
Pyszniutkie !!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń