niedziela, 21 grudnia 2014

Pierogi z karpiem milickim

Jak co roku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:)
Pierogi z karpiem milickim



SKŁADNIKI:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
ciepła woda wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

Nadzienie:
500 g filetów z karpia (bez skóry)
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
1 cebula
1 łyżka masła
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
sól,  pieprz

Mięso z karpia zmielić w maszynce, dodać jajko, posiekaną natką, posiekany czosnek oraz przesmażoną na maśle posiekaną na małą kosteczkę cebulę. Dosypać ½ łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić.

Zagnieść ciasto pierogowe. Następnie kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi.  Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia.
Okrasić masełkiem z pieprzem.

Pyszniutkie !!
Wigilia 2014 Pierogi wigilijne Świąteczna rybka

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń