Po tłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :)
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym
SKŁADNIKI:
300-400 g dużych krewetek
400 g makaronu
2-3 łyżki masła
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
kubek śmietany 18%
pęczek posiekanej pietruszki
sól, pieprz, białe wino, parmezan
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek.
Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu.
Zdejmujemy z ognia i podajemy. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu.
Pyszności!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz