czwartek, 11 grudnia 2014

Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

Po tłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :)
Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

SKŁADNIKI:

300-400 g dużych krewetek 
400 g makaronu
2-3 łyżki masła
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
kubek śmietany 18%
pęczek posiekanej pietruszki
sól, pieprz, białe wino, parmezan

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sparzone krewetki obieramy z pancerzyków, obcinamy łepki i ogonki. Cebulę, kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni z masłem po czym dodajemy obrane krewetki, wyciskamy przez praskę czosnek.

Wszystko razem smażymy aż do momentu zarumienienia się krewetek. Dolewamy białe wino i chwileczkę gotujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, nie można doprowadzić do wrzenia bo się nam zważy! Następnie dosypać pietruszkę, dwie szczypty soli i pieprzu.

Zdejmujemy z ognia i podajemy.  Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem i na wierzch posypujemy szczyptą parmezanu.

Pyszności!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz