środa, 26 listopada 2014

Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja

Byliście grzeczni w tym roku? List do Świętego Mikołaja już wysłany?
Proponuję coś na zachętę:)
Drożdżowe bułeczki dla Mikołaja


SKŁADNIKI:

25 gramów świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody 
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko 
1/4 szklanki oliwy 
1/4 szklanki cukru 
 łyżeczka soli 
około 3-4 szklanki mąki
1 jajko (do posmarowania chałki)
sezam
nutella lub dżem kaktusowy

Połączyć mleko z wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 


Ciasto podzielić na kilka części, zrobić wałek i zakręcić ślimaki. Wiech posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w temperaturze ok 200-220 stopni przez20-30 minut, do pięknego zarumienienia się bułeczek.



Smacznego!!!
Prezenty na Mikołajki

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drozdzowe ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie ma ten Mikołaj )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, smakują bajkowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli Mikołaj takie dostanie, nie będzie miał wyjścia - będzie musiał spełnić wszystkie marzenia :)

    OdpowiedzUsuń