niedziela, 9 listopada 2014

Placek ziemniaczany z mięsem mielonym

Szybsza i zmodyfikowana wersja placka po węgiersku:)
Placek ziemniaczany z mięsem mielonym


SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 jajko
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie, chili,olej


Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać w kosteczkę. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć po jednym dużym placku.


Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju dodać rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać mięso, podsmażyć a następnie dodać odrobinę wody. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili.
Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem.


AHHHHHHHHHH!! Pyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz