piątek, 7 listopada 2014

Pieczona dorada ze szpinakiem

Pierwszy raz jem ją w Polsce. kojarzy mi się z wakacjami u naszych południowych sąsiadów
Dorada faszerowana szpinakiem


SKŁADNIKI:
2 dorady
1 op. mrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa prowansalska
cytryna
Dodatkowo: pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa


  1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka cytryny. Rybkę posolić  i popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około minut.



Podawać z pomidorkami z fetą i kaparami.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz