poniedziałek, 24 listopada 2014

Pieczona kaczka z brukselką

Kaczka dziwaczka na naszym stole


SKŁADNIKI:
4 nogi kaczki
kasza gryczana lub ryż
brukselka
marchewka
masło
sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka

Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć z marchewką pokrojoną w plastry. Na sam koniec dodać łyżkę bułki tartej.


Do garnka wlać 50 ml wody i dodać 50 ml sosu sojowego. Posiekać 2 ząbki czosnku i dodać do marynaty, dodać 1 małą łyżeczkę kolendry, szczyptę chili, papryki słodkiej, pieprzu i tymianku, odrobinę wody. Chwilę podgotować na małym ogniu. Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.
W naczyniu układamy mięso skórą do góry. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjąć, zdjąć pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki.


Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Kaczusia - coś pięknego :) Brukselkę bardzo lubię, a jak ktoś sam uprawia to jak ją lekko przymrozi to jest mega słodziutka :)

    OdpowiedzUsuń