środa, 8 października 2014

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

Takiego długiego spaghetti nie jadłam:)  Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:)
Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym


SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego
400 g makaronu spaghetti
świeża bazylia
1 łyżka musztardy
1 jajko
oliwa z oliwek
3-4 szt  pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula
3 ząbki czosnku
tarty parmezan- obowiązkowo

Bazylię posiekać  i  dodać do mięsa. Następnie dodać  łyżeczkę musztardy, doprawić  pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę.
Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz.

Cebule i czosnek drobno pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodać wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy.

Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
Do sosu pomidorowego włożyć pulpety. Całość gotować około 3-5 minut.
Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu nałożyć około kilka pulpetów, polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość posypujemy serem.

 Ah, jak my lubimy makaron...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz