Takiego długiego spaghetti nie jadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:)
SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego
400 g makaronu spaghetti
świeża bazylia
1 łyżka musztardy
1 jajko
oliwa z oliwek
3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostkę
1 cebula
3 ząbki czosnku
Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać
łyżeczkę musztardy, doprawić pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać
mięso na gładką, jednolitą masę.
Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej
patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor.
Przesmażone pulpety wyłożyć na talerz.
Cebule i czosnek drobno pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodać wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż
czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory,
całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy.
Makaron gotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu,
Do sosu pomidorowego włożyć pulpety. Całość gotować około 3-5 minut.
Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu
nałożyć około kilka pulpetów, polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość posypujemy serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz