środa, 22 października 2014

Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą

 W takie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :)
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą


SKŁADNIKI:
5 dużych ziemniaków
kawałek szynki lub boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku 
ogórki chilli
sól, pieprz, majeranek, olej
2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek
sos jogurtowy


Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły.


Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko. 


Piec w nagrzanym na 180 stopni  piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill".
  Ziemniaczki posypać szczypiorkiem. Podać z sosem jogurtowym.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz