W takie jesienne dni jak dziś trzeba dobrze zjeść :)
Pieczony faszerowany ziemniak szynką i cebulą
SKŁADNIKI:
5 dużych ziemniaków
kawałek szynki lub boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
ogórki chilli
sól, pieprz, majeranek, olej
2 jajka, tarty żółty ser, szczypiorek
sos jogurtowy
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Doprawić, dodać czosnek i pokrojone ogórki. Pozostawić na patelni by smaki się przeżarły.
Ziemniaki podgotować w mundurkach. Nie obierać. Wydrążyć środek pozostawiając ok 1 cm ścianki. Nałożyć farsz mięsny. Do dwóch ziemniaków wbić jajko.
Piec w nagrzanym na 180 stopni piekarniku ok 20 minut. Na ostatnie 5 minut otworzyć piekarnik i ziemniaki beż jajka posypać tartym serem. Można włączyć funkcję "grill".
Ziemniaczki posypać szczypiorkiem. Podać z sosem jogurtowym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz