Taki prawdziwie aromatyczny wega obiadek,
Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy
Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy
ugotowana cieciorka
ugotowana soczewica
ugotowany groch
drobno pokrojona cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
świeża pietruszka
olej do smażenia
2 łyżki mąki
świeża pietruszka
olej do smażenia
Zmiksować
cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie
przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby masa była jednolita.
Gotową masę przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Z masy uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.
Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane
Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane
Gotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!!!
genialne danie!
OdpowiedzUsuń