środa, 15 października 2014

Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy

Taki prawdziwie aromatyczny wega obiadek,
Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy


SKŁADNIKI:
ugotowana cieciorka
ugotowana soczewica
ugotowany groch
drobno pokrojona cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
świeża pietruszka
olej do smażenia
sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli
 ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi
sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy


Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać całość łyżką, żeby masa była jednolita. 
Gotową masę przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny do lodówki.
Z masy uformować kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.


Falafele smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane
Gotowe kulki przełożyć na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Falafele podać z frytkami z ziemniaków na sałatce z roszpunki i sosem


Smacznego!!!

1 komentarz: