wtorek, 7 maja 2013

Drożdżowe ciasto rabarbarowe z kruszonką

Wojciech piecze według przepisu swojej Mamy :D



SKŁADNIKI
ciasto:
3 jajek
2,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
50g drożdży
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

4 laski rabarbaru
kruszonka: 
2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżki masła


Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i pozostawić na 3 godziny (nie mieszać, nie dotykać). 



W czasie postoju ciasta należy wykonać kruszonkę. Do przesianej mąki z cukrem dodać miękkie masło. Wszystko dobrze ugnieść i pozostawić w lodówce.
Po odczekaniu tych długich 3 godzin delikatnie zmiksować, dodać rabarbar. Po 5 minutach umieścić w foremce, a na to rozkruszyć ciasto kruszonkowe.
 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Przecudny zapach wydobywa się z piekarnika...ahhhhhhh 
Jak zdąży ostygnąć przed zjedzeniem, można posypać cukrem pudrem:D Pycha:P



Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Domowe ciasto jak u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę rabarbar! Takie drożdżowe ciacho jest najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń