środa, 15 maja 2013

Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami

Po raz kolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie..
Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem


SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
1-2 marchewki
mały przecier pomidorowy
2 łyżki śmietany
sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek



Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie  posypać solą (lub Vegetą)  i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut). 


Na koniec dodać śmietanę i zagotować (czyli na full gaz i wyłączyć). Spróbować jeszcze raz, w razie czego doprawić.
Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym posiekanym koperkiem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz