piątek, 17 maja 2013

Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur

Kuchnia świata :D
Już niedługo jedziemy na wakacje...
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D


SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe)
pół cebuli
mały przecier pomidorowy
1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici
patyczki do szaszłyków
kaszą pszenną Pilavlik Bulgur
1 bakłażan
2 pomidory
1 zielona papryka
pół cebuli
sól, pieprz, kolendra, świeża mięta, świeża pietruszka, łyżka masła


Przepis na kaszę zdradził nam jej sprzedawca (prawdziwy Turek). Wszystkie umyte warzywa kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy paprykę, bakłażana a po kilku minutach pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy. 


Kasza nasiąknie wodą. Utrzymać na gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte,pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeśli chodzi o mięso, to robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki. 


Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Podawać na kaszy.



Ukusno!!!

2 komentarze:

  1. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobowalam, smaczne i sycace danie...pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń