środa, 8 maja 2013

Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza


Zainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza...
Zupa szparagowa z lanymi kluskami


1 pęczek szparagów
1 pęczek koperku
1 szalotka
1 łyżka masła
1 l bulionu
szczypta cukru
1 jajo
2 – 3 łyżki mąki
sól, pieprz
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce.
Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut.
Obrane szparagi również namoczyć w wodzie, aby nie sczerniały. 


W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. 


Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut.
Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić.
Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto.



Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto. 



Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Zupa jest GENIALNA! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń