środa, 22 maja 2013

Gołąbki w liściach botwinki

Moje pierwsze gołąbki :D
Moja mama robi najlepsze na świecie gołąbki, nie mam szans ją doścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam
Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie


SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi)
1 woreczek ryżu
2 piersi kurczaka
szpinak mrożony
1 marchewka
śmietana 18%
ser feta
sól, pieprz, czosnek

 
Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju, dodać 8 kostek mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać.
Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły.


 Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki umieścić na szerokiej patelni, wlać oliwę, przykryć i trzymać 5 minut. 


W osolonej wodzie ugotować czerwone łodygi botwinki. Odlać wodę a na jej miejsce wlać śmietanę, ser feta i 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą różową masę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz