czwartek, 11 czerwca 2015

Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową

Dawno nic nie umieszczałam na blogu... 
Trochę z powodu wakacji trochę z letniej monotonii naszych obiadków:) 
Młode ziemniaczki+ szparagi/fasolka+ sadzone jajko i zsiadłe mleko
Tym razem również zagościła na naszym stole wariacja letnia :D
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową


SKŁADNIKI:
opakowanie bobu
fasolka szparagowa żółta i zielona
jogurt naturalny, czosnek, przyprawa prowansalska
mąka, woda, łyżka oliwy, przyprawy
sól, pieprz, tarty ser kozi


Umytą i oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie, podobnie bób. Po ugotowaniu bób obrać ze skórki.


Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. 

W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę.


Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim.


Smacznego !!


Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz