środa, 20 maja 2015

Zupa z botwinki z koperkiem i ziemniakami

Po raz pierwszy w tym roku. Wyczekiwana:
zupa z botwinki



SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki
koperek
szczypiorek
młode ziemniaki
bulion warzywny
śmietana
sól, pieprz, lubczyk, olej
3 ząbki czosnku


Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 minut), następnie wsypać pokrojoną botwinkę (bez liści) i wlać gorący bulion,zagotować.
Gotować przez ok. 10- 15 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie.  Następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Dodać zmielony pieprz , sól i lubczyk. Wyłączyć gaz.



I po chwili dolać 2-3 łyżki śmietany Dodać posiekany koperek.Zupkę podawać oprószoną świeżym szczypiorkiem.


Cudnie wiosenna :D


Smacznego !!!

Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz