środa, 24 czerwca 2015

Drożdżówka z rabarbarem

Udało się zdążyć przed końcem sezonu na rabarbar:)
Drożdżówka z rabarbarem



SKŁADNIKI:
2 szklanki  mąki tortowej
3 żółtka
niepełna szklanka mleka
4 dag drożdży
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
szczypta soli

kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka mąki krupczatki

1 kg obranego i pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru


Margarynę roztopić, ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i sól. Składniki połączyć, następnie dodać mąkę, całość dobrze wyrobić . Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).


W międzyczasie przygotować kruszonkę. Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozdrobnione składniki zagnieść, aż powstanie kruszonka.


Na przygotowanej blasze rozłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.


Piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni C (jeśli trzeba nieco dłużej) aż do zarumienienia się.



Smacznego !!!

1 komentarz: