Udało się zdążyć przed końcem sezonu na rabarbar:)
Drożdżówka z rabarbarem
Drożdżówka z rabarbarem
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
niepełna szklanka mleka
40 dag drożdży
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
szczypta soli
kruszonka:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka mąki krupczatki
1 kg obranego i pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru
2 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
niepełna szklanka mleka
40 dag drożdży
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
szczypta soli
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka mąki krupczatki
Masło roztopić, ostudzić. W ciepłym mleku rozprowadzić łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i sól. Składniki połączyć, następnie dodać mąkę, całość dobrze wyrobić . Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i sól. Składniki połączyć, następnie dodać mąkę, całość dobrze wyrobić . Dodać tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozdrobnione składniki zagnieść, aż powstanie kruszonka.
Na przygotowanej blasze rozłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni C (jeśli trzeba nieco dłużej) aż do zarumienienia się.
Smacznego !!!
Idealna :)
OdpowiedzUsuńWhy Online Casino Sites Take Care of Employees! - ChoEgocasino
OdpowiedzUsuńWhy Online Casinos are Never a Good Thing at Online 메리트 카지노 고객센터 Casinos. choegocasino the 인카지노 lack of online gaming for real money, online casino games, and social casino