Jedne z moich ulubionych pierogów.
Pierogi z botwinką i białym serem
Pierogi z botwinką i białym serem
SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
400g białego sera
1 jajko
sól, pieprz
boczek
szczypiorek
2 pęczki botwinki
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
400g białego sera
1 jajko
sól, pieprz
boczek
szczypiorek
Dokładnie umytą botwinkę posiekać wraz z liśćmi i podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić.
Ciasto pierogowe, jak zawsze robię według sprawdzonego przepisu:
NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI
Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem.
NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI
Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem.
Mój tata stwierdził, że były pyszne:)
Smacznego !!!
Smacznego !!!
Nie jadłam takich, a zapowiadają się świetnie.
OdpowiedzUsuń