czwartek, 12 marca 2015

Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem

Będąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D
W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować
Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem
 


SKŁADNIKI:
 1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo)
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
koperek świeży
sól, pieprz, tymianek, papryczka chili, 2 ząbki czosnku
masło


Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem.


Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem.


Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się.
Burka można zjeść samego lub z sosem jogurtowo-ziołowym.


Najlepszego Burka jedliśmy w Albanii i Czarnogórze, nasz wyszedł bardzo fajnie.. ale na Bałkanach smakuje inaczej :D


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Coś fantastycznego, przypomniały mi się bałkańskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkie przepisy z ciastem francuskim to super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń