czwartek, 26 marca 2015

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym

Moje ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo 


SKŁADNIKI:
100 g ciecierzycy
1 cukinia
1 cebula
kolorowe papryki
4-6 pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa
kuskus


 Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut  w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie al dente. 
 Pokrojone w plasterki chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę cebule.

 
Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut.
Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę i jeszcze chwile dusimy.



Taka potrawka idealnie pasuje do kaszy kuskus.


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Już mam ochotę na bałkańskie wakacje :) Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń