Moje ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo
SKŁADNIKI:
100 g ciecierzycy
1 cukinia
1 cebula
kolorowe papryki
4-6 pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa
kuskus
Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie
przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie al
dente.
Pokrojone w plasterki
chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę
cebule.
Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut.
Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę i jeszcze chwile dusimy.
Taka potrawka idealnie pasuje do kaszy kuskus.
Smacznego!!!
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńJuż mam ochotę na bałkańskie wakacje :) Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń