sobota, 14 marca 2015

Klasyczna grochówka

Konkretna, sycąca, znakomita
Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku


SKŁADNIKI:
500 g grochu w połówkach
300 g boczku
kawałek żeberek
włoszczyzna
kilka ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, lubczyk 


Groch  wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą  i odstawić na kilka godzin.
 Żeberka zalać woda i ugotować, pozbyć się szumowin a następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groch i gotować do jego rozgotowania około 30-40 minut. 


Cebulkę i boczek pokrojone w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Dodać czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystko dorzucić do zupy. Na sam koniec wsypać majeranek , lubczyk, doprawić solą i pieprzem. 


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz