Konkretna, sycąca, znakomita
Grochówka na żeberkach i wędzonym boczku
SKŁADNIKI:
500 g grochu w połówkach
300 g boczku
300 g boczku
kawałek żeberek
włoszczyzna
kilka ziemniaków
1 cebula
włoszczyzna
kilka ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, lubczyk
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz, lubczyk
-
Groch wypłukać aż do uzyskania czystej wody. Zalać wodą i odstawić na kilka godzin.Żeberka zalać woda i ugotować, pozbyć się szumowin a następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groch i gotować do jego rozgotowania około 30-40 minut.Cebulkę i boczek pokrojone w kostkę podsmażyć na tłuszczu. Dodać czosnek. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wszystko dorzucić do zupy. Na sam koniec wsypać majeranek , lubczyk, doprawić solą i pieprzem.Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz