niedziela, 29 marca 2015

Wyjątkowy sernik na kakaowym spodzie i z kruszonką

Mój osobisty cukiernik wczoraj wyczarował sernik.
Nawet w zakupach nie mogłam pomagać:)
Mogłam jedynie podglądać:D
Sernik na kakaowym spodzie i kruszonką


SKŁADNIKI:
spód i kruszonka:
 300g mąki
1 op. proszku do pieczenia
125g cukru
1 jajko
150g masła
2 łyżki kakao
masa serowa:
3 jajka
200g cukru
1kg twarogu mielonego
150g masła
1 op. budyniu waniliowego
rodzynki


Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce.
Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód  wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy.

Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami, sprawdzić czy jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód.


Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej.


Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity..


I jak tu wytrzymać do ostygnięcia?


My nie wytrzymaliśmy:D

Idealny !!!
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki

3 komentarze:

  1. Potwierdzam, najlepszy sernik na świecie....mmmniam pyszny był i jeszcze ciepły i jak ostygł....pychota !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale urósł :) fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń