wtorek, 20 stycznia 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym

Obiad dla łasuchów
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym

SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa 
puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
zielona papryka
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra

Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe
kalafior (ja miałam mrożone różyczki)
2 marchewki
pół selera
sól, pieprz, masło

Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić na różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek.

Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez około 2 minuty.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć farsz z patelni . Przykryć purée ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekać przez około 20 minuty aż brzegi delikatnie się przyrumienią.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Najbardziej ciekawe jest to puree z kalafiora, marchewki i selera. Świetny pomysł zamiast ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń