Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!!
Krem cebulowy z prażonym bekonem
SKŁADNIKI:
6 cebul
2 ząbki czosnku
500ml warzywnego bulionu
50ml białego wina
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł
boczek
chili
tarty ser żółty, lubczyk
Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić do jego odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut.
W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :)
Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku.
Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem.
Smacznego!!!
Bardzo proste a jakie dobre :)
OdpowiedzUsuń