czwartek, 22 stycznia 2015

Pieczarka portobello faszerowana cukinią, oliwkami, cebulą i kukurydzą

Tego rodzaju pieczarki jeszcze nigdy nie jadłam. Podobno smakuje jak "schabowe" :)
Tak naprawdę jest bardzo aromatyczna, mięsista, bardziej niż normalna grzybowa. 


SKŁADNIKI:
2 szt pieczarek portobello
1 cukinia
1 cebula
garść kukurydzy
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, zioła  prowansalskie, tymianek
jako dodatek: kasza bulgur pomidorach


Cebulę pokroić w drobną kostkę, podobnie cukinie. Pieczarki wydrążyć. Cebulę zeszklić na tłuszczu następnie dodać cukinie, kukurydzę i pokrojone oliwki i posiekane wnętrze pieczarek.
Dusić do ulubionej twardości warzyw. Doprawić.


Wydrążone pieczarki umieścić w żaroodpornym naczyniu z oliwą na dnie, posolić i wypełnić farszem. Piec pod przykryciem około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-190 stopni.


Ja podałam z kaszą bulgur gotowana w pomidorach.


Smacznego!!!
Zdrowy obiad Niski IG czyli świadome odżywianie

1 komentarz:

  1. Ale wielkie pieczarki :) Świetnie to wyglada

    OdpowiedzUsuń