Na naszej działce mamy całą plantację szczawiu:)
Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza
Wiosenna zupa szczawiowa
SKŁADNIKI:
młody świeżo zerwany szczaw
2 marchewki
pietruszka
kilka młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
koperek
śmietana
4 jajka
sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy
Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać.
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować w dwóch litrach osolonej wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu.
Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku.
Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem.
Zupka wyszła pyszniutka.
Smacznego !!!
moja ulubiona <3
OdpowiedzUsuń