wtorek, 12 maja 2015

Wiosenna zupa szczawiowa

Na naszej działce mamy całą plantację szczawiu:)
Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza
Wiosenna zupa szczawiowa


SKŁADNIKI:
młody świeżo zerwany szczaw
2 marchewki 
pietruszka
kilka młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
koperek
śmietana
4 jajka
sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy


Szczaw dobrze oczyścić i umyć. Posiekać.
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę podgotować  w dwóch litrach osolonej wody z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu.
Po około 10 minutach do wywaru dorzucić szczaw. Doprawić do smaku.


Na sam koniec zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i świeżym koperkiem.


Zupka wyszła pyszniutka.


Smacznego !!!

1 komentarz: