piątek, 8 maja 2015

Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym

Muszę zacząć zużywać moją hodowle ziół:)
Dlatego też, dziś zrobiłam
Kopytka z pietruszką w sosie pieczarkowym


SKŁADNIKI:
kilka ziemniaków
pół objętościowo mąki tortowej
sól
garść świeżej posiekanej pietruszki
szynka
pieczarki
czerwona papryka
cebula
400ml śmietany 18%
sól, pieprz, lubczyk, musztarda


Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, wystudzić. Zmielone ziemniaki umieścić w dużej misce i dosypać mąki oraz posiekane zioła.

Ciasto Ugnieść na jednolitą masę,taką by odchodziła od rąk, nie kleiła się. Utworzyć wałki i pokroić je kluseczki około 2-3cm. 
Kopytka gotować w osolonej wodzie, wyciągać od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. 
W międzyczasie pokroić wszystkie składniki sosu. Na początek zeszklić cebulkę na oleju, następnie sukcesywnie dodawać szynkę, paprykę i następnie pieczarki. Jeśli warzywa nie wypuszcza wystarczająco dużej ilości wody, można je delikatnie podlać. Na sam koniec dodać śmietany i dobrze doprawić. Nie dopuścić do zważenia się sosu.

Całość podawać ze świeżą natka pietruszki.

Smacznego !!! 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kopytka! Muszę skosztować je w towarzystwie sosu pieczarkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I z pietruszką :) Ślicznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń