sobota, 9 maja 2015

Kaszotto z zielonymi szparagami

Nasze pierwsze w tym roku szparagi i pierwsze w życiu "kaszotto" :)
Czyli po prostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi



SKŁADNIKI:
300 g kaszy jęczmiennej
pęczek szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
świeża bazylia i pietruszka
słonecznik lub orzechy
100 ml białe wino
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa
feta
parmezan


Do głębokiej patelni wsypać kaszę i odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć. Dolać wody tak by około 1 cm przykrywała kaszę, posolić. Gotować około 10 minut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. 


Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana dodać 2 łyżki masła i podprażony słonecznik i pokruszony ser feta. Dokładnie wymierzyć. 


Kaszotto podajemy oprószone parmezanem i ze świeżą bazylią :)


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł, piękne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń