Dawno nie jedliśmy rosołku:)
Tym razem z pierożkami mięsnymi
SKŁADNIKI:
noga kurczaka
włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska)
sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili
zielona pietruszka
maka tortowa
olej
ciepła woda
2 białe surowe kiełbasy
Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną
wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i
odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną
pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać.
Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać.
Do wywaru dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i
czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu.
Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło
Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu:
Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego !!!
Pyszne sakieweczki :)
OdpowiedzUsuń