wtorek, 3 lutego 2015

Rosół z mięsnymi pierogami

Dawno nie jedliśmy rosołku:)
 Tym razem z pierożkami mięsnymi


SKŁADNIKI:
noga kurczaka
włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska)
sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryczka chili
zielona pietruszka
maka tortowa
olej
ciepła woda
2 białe surowe kiełbasy

Umytego kurczaka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą , dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zdjąć zebraną pianę na powierzchni. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać.
Do wywaru  dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu.


Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło
Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu:
Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.


Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką.


Smacznego !!!
Zimowy Obiad

1 komentarz: