sobota, 28 lutego 2015

Papryka faszerowana kaszą bulgur, pieczarkami i krewetkami

Papryka to takie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :)


SKŁADNIKI:
4 papryki czerwone
kilka pieczarek
250g krewetek koktajlowych
5 pomidorów
200g kaszy bulgur
białe wino
250ml bulion warzywny
sól, pieprz, papryczka chili, czosnek
cebula
natka pietruszka 
sos pomidorowy


Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory i dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.
W tym samym czasie warto zrobić  przygotować sos pomidorowy.


Odciąć górną część papryki i oczyścić środek z gniazda. Paprykę napełnić farszem. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić je sosem pomidorowym. 


Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut. W zależności od preferencji miękkości papryki :)


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz