Drugie podejście do królika. Tym razem pikantne.
Królik w sosie winno- musztardowym
SKŁADNIKI:
1-1,5 kg królik
150ml białego wina
3 łyżki czubate musztardy
1 cebula
3 ząbki czosnku
masło
200 ml bulion warzywny
200 ml śmietany
sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra)
kasza pęczak lub ryżem
Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana
Pokroić królika na części. Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę.
Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika.
Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech pobulgocze :)
Królika można podać z kaszą pęczak lub z ryżem i ulubioną sałatką.
Smacznego !!!
Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń