czwartek, 6 marca 2014

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 

SKŁADNIKI:
450g mrożonego szpinaku
4 jajka
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
200 g serka kremowego
150g sera gorgonzolla
140 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. 


Powstałą masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. 


Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry.

Smacznego! :)

2 komentarze: