Pięknie kolorowy
Pikantny Gulasz Węgierski
SKŁADNIKI:
500g mięsa wieprzowego
500 g mięsa wołowego gulaszowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
zielony groszek (opcjonalnie)
ok 500 ml wody
słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele
angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej
dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi
Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju
aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą
się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w
kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się
mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i
kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i
kroimy w kostkę.
Warzywa dodać do
gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.
Doprawić solą,
pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne
30 minut.
Pysznieeeeeeeeeee !!!
Uwielbiam gulasz na ostro!!
OdpowiedzUsuńGulasz z kaszą, mmmm....., pyszne :)
OdpowiedzUsuń