poniedziałek, 17 marca 2014

Pikantny Gulasz Węgierski


Pięknie kolorowy 
Pikantny Gulasz Węgierski 



SKŁADNIKI:
500g mięsa wieprzowego 
500 g mięsa wołowego gulaszowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki 
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia 
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
zielony groszek (opcjonalnie)
ok 500 ml wody 
słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej
dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi



Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.


 Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny. 
 Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne 30 minut.


 Pysznieeeeeeeeeee !!!
Red Hot Chilli

2 komentarze: