Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:)
Dlatego chcę je tym razem odczarować :)
Klopsiki w sosie koperkowym
SKŁADNIKI:
500 g -mięsa mielonego
1cebula
1 łyżka masła
1 jajko
bułka tarta
2-3 szklanki - wywaru jarzynowego
400ml śmietany
1 marchewka
1 marchewka
1 pęczek - koperku
sól
pieprz
ziemniaki
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy,
doprawić solą i pieprzem, dosypać
garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po
upływie których mięso powinno odchodzić od miski).
Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki
i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się
zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki - tak, by nie przywarły do
dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać śmietanką i gotować
na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.
Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.
I jak wyszło? Pysznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz