wtorek, 4 marca 2014

Klopsiki w sosie koperkowym

Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:)
Dlatego chcę je tym razem odczarować :)
Klopsiki w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
500 g -mięsa mielonego
1cebula 
1 łyżka masła 
1 jajko 
bułka tarta 
2-3 szklanki - wywaru jarzynowego 
 400ml śmietany
1 marchewka
1 pęczek - koperku 
 sól pieprz
ziemniaki

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle.  Wrzucić do mięsa mielonego złocistą cebulę i wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, dosypać garść bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). 

Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki - tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać śmietanką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.


 Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.
Podawać z puree ziemniaczanym:)

I jak wyszło? Pysznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz